News eng/ slo

Group exhibition Transgresija?

10. - 28. 1. 2020, otvoritev: 10. 1. 2020 ob 19.00
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

LJUBLJANA Kino Šiška

Umetnice in umetniki: Zemira Alajbegović / Neven Korda / Dario Seraval (Borghesia), Martina Bastarda / Mateja Ocepek / Nataša Skušek, Cym / Luka Dekleva / Luka Prinčič / Jodi Rose, Ana Čigon / Lea Jurišič / Teja Reba / Barbara Kapelj, Nika Ham, Neža Jurman (Nez Pez), Danilo Milovanović, Katarina Rešek (KUKLA), Sašo Sedlaček, Maja Slavec
Kuratorirala: Vesna Bukovec, Peter Cerovšek

Skupinska razstava predstavlja izbor desetih video del iz arhiva Postaje DIVA. Nastala so v različnih časovnih obdobjih in v različnih kontekstih. Slogovno in vsebinsko raznolika dela pa lahko povežemo na treh ravneh. Skupna jim je umeščenost v urbani prostor Ljubljane in njenih mestnih robov. Skupne so specifične rabe zvoka v dialogu z vizualnim. Predvsem pa jim je skupno preizkušanje in kršenje pravil in omejitev. Izbrana dela predstavljajo samosvojost, nagajivost, upor.

Prost vstop.

Več o razstavi: http://www.scca-ljubljana.si/transgresija/

 


Samostojna razstava Mesta prevare III, Likovni salon Celje

17. 1. 2020 ob 19.00, otvoritev
Likovni salon, Celje

MP III Ceje Likovni salon Celje

Mesta prevare III, videi, teksti in fotografije

Koncept in realizacija razstave: Ana Čigon
Svetovanje pri konceptu instalacije: Andreja Kopač

Seznam sodelujočih pri filmu 'Spregledani razgledi', ki je tudi del razstave najdete tu
Produkcija: Društvo X-OP

Sofinanciranje projekta: Ministrstvo za kulturo

Mesta prevare III je obris časa, kjer aktualne politične spremembe bistveno preoblikujejo podobo mesta, socialno dinamiko in kvaliteto bivanja v družbi. V instalaciji gledalec potuje skozi lokalne, evropske, globalne in vesoljne prostore. Opazuje posnetke urbanih krajin, v katerih različni glasovi nagovarjajo mesta, države in širša ozemlja. Pripovedujejo o medsebojnih razmerjih, zaznamovanih z razmejitvami in delitvami, ko je kapitalizem že bistveno in skoraj nepovratno razkrojil mreže solidarnosti in prizadevanja za boljšo prihodnost. Mesta prevare III je instalacija, ki se z vsako novo predstavitvijo dopolnjuje z vnašanjem novih vsebin, povezanih s prostorom, kjer je delo razstavljeno. Za celjsko izdajo je umetnica obravnavala okoljsko problematiko in lokalno zapuščino industrijskih obratov, zapisano v sporni onesnaženosti ozračja in prsti v mestu. Pri tem se je navezala na multidisciplinarna projekta celjske umetnice Andreje Džakušič in portugalske umetnice Marie Lucie Cruz Correia, ki sta se, vsaka posebej, intenzivno ukvarjali s to perečo temo.

Več o projektu: https://csu.si/razstava/ana-cigon-mesta-prevare-iii/

 

 Ana Čigon