Projects eng / slo

Previous | Next

Mesto zgodb

videi, fotografije, risbe
V GLAVNEM, Glavni trg 4 (vhod iz  Dilančeve ulice), Novo mesto
6. 9. 2021 - 21. 9. 2021

Umetnica: Ana Čigon
Sogovorniki_ce: Klavdija Kotar, Jasna Šinkovec, Luka Blažič, Andreja Kopač, Marjan Lapajne, Mija Kramar, Borut Križ, Sonja Vlašič, Uroš Lubej, Bor Ravbar, Tjaša Pureber, Natalija Zanoški, Boštjan Pucelj, Marjan Kopač, Andrej Marijan, Mitja Simič
Organizator dogodka: Ana Čigon in Andreja Kopač za kulturno-umetniški prostor V glavnem.
Projekt sofinancira: Ministrstvo za kulturo RS

Kakšnim zgodbam daje prostor Novo mesto? Kakšne zgodbe in vezi so se po znanih in skritih kotičkih mesta pletle včasih in kje se bodo nove zgodbe pisale v prihodnosti?

Pdf odprtega ateljeja

V ponedeljek, 6. 9. 2021 se za javnost odpira nov prostor za kulturo in umetnost, nov prostor za druženje in razmislek, v glavnem pa prostor za nove zgodbe v centru Novega mesta. S tem namenom bomo skupaj z vabljenimi gosti, priznanimi novomeškimi kulturniki, misleci, arhitekti, ekonomisti … raziskali večplastnost »mestne krajine« in pomen ureditve ulic, parkov, mestnega jedra in nasploh arhitekture za življenje v mestu.

Skozi fotografije, risbe, posnetke in pogovore bo projekt Odprti atelje: Mesto zgodb raziskoval, kaj je tisto bistveno, kar določen park ali zgradbo naredi prijeten in domač, zakaj se najraje zbiramo v določeni kavarni, ob določenem spomeniku ali klopci, katere urbane rešitve sprožajo živahno in družabno mestno življenje in kakšen prostor spodbuja naše kritično mišljenje in akcijo. Kako določene točke v mestu postanejo magnet za druženje za dogajanje in za družbeno aktivacijo in po drugi strani kaj je tisto, kar take prostore izbriše.

Vabimo vas, da obiščete novi prostor V glavnem na Glavnem trgu 4. Prostor se otvarja z odprtim ateljejem vizualne umetnice Ane Čigon: Mesto zgodb. Ob obisku si boste lahko ogledali fotografije in risbe ter posnetke v nastajanju, ki bodo dokumentirale in raziskovale Novo mesto. Obiskovalke in obiskovalci so posebej lepo vabljeni k soustvarjanju Mesta zgodb, saj želimo izvedeti, kateri prostori v Novem mestu so za Novomeščane pomembni, prijetni in polni spominov ter kakšnih prostorov si želijo v prihodnosti. Vabljeni k razkrivanju mestne sedanjosti in preteklosti ter ustvarjanju vizij za prihodnost.

V ta namen bo od ponedeljka do petka med 6. in 19. septembrom med 17.00 in 20.00 uro odprti atelje gostil pogovore z izbranimi Novomeščani in Novomeščankami, ki se ga lahko udeležite ali si ogledate posnetek, hkrati pa je Atelje odprt tudi za Vas! Pridite se »družiti« in povedati svojo vizijo, svoj spomin, svojo zgodbo! V odprtem Ateljeju Vas čakava Ana in Andreja.

MestoZgodb1 MestoZgodb2 MestoZgodb3
MestoZgodb4 MestoZgodb5 MestoZgodb6
MestoZgodb7 MestoZgodb8 MestoZgodb9
MestoZgodb10 MestoZgodb11 MestoZgodb12
MestoZgodb13 MestoZgodb14 MestoZgodb15
MestoZgodb16 MestoZgodb17 MestoZgodb18
MestoZgodb19 MestoZgodb20 MestoZgodb21
MestoZgodb22 MestoZgodb23 MestoZgodb24

 


Ana Čigon