News eng/ slo
BREZODRA. Razstava in dogodek Delo v nastajanju. Utopični počitek

18.3.2023 ob 16.00
18/3 - 7/4/2023 - razstava
GT 22, Maribor

Brezodra

Slušni počitek in razstava: risbe, video in instalacija
Vesna Bukovec, Tia Čiček, Ana Čigon

Produkcija: Društvo NAGIB
Kuratorski proces: Petra Hazabent

SKUPNOST USTVARJALK_CEV: Tery Žeželj in Alicia Ocadiz, Anja Bornšek, Vesna Bukovec, Ana Čigon in Tia Čiček, Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva, Kolektiv All the children – Petja Golec Horvat, Lan Žiga Anderlič, Jerca Smrečnik in Simona Bobnar Radenković (z umetniško podporo Petje Labovića in Toni Soprano Meneglejte), Andreja Kopač, Jaka Berger/Duf in Miha Šajina / Shekuza, idr.

BREZODRA je nadaljevanje lanskega in hkrati dolgoletnega Nagibovega procesa raziskovanja, eksperimentiranja, premišljevanja in uprizarjanja onkraj ustaljenih prostorov in produkcijskih struktur. BREZODRA je tokrat zasnovan kot večurna manifestacija različnih praks, formatov sobivanja in soustvarjanja, premislekov in diskurzov, namenjena iskanju ter preizpraševanju novih perspektiv in uprizoritvenih strategij, ki nastajajo ob premisleku o grajenju (novih) skupnosti in načinih drugačne prisotnosti, pozornosti in delovanja.

Več: https://www.nagib.si/brezodra

 


Diskusije ob razstavi Delo v nastajanju Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma

10. 11. - 8. 12. 2022
Diskusije: 24. 11, 2. 12 in 6. 12. 2022 ob 18.00
galerija Škuc, Ljubljana

Delo_v_nastajanju

Razstava Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma opozarja na dejstvo, da je trenutne oblike dela in delovanja potrebno premisliti ter določene vedenjske in represivne vzorce prepoznati, se jih odučiti in se jim zoperstaviti. Načine okrevanja in opolnomočenja vidimo v deljenju znanja, ustvarjanju skupnosti in vzpostavljanju novih življenjskih ter delovnih razmer. Preoblikovanje obstoječe hierarhije vrednot, ki zapostavlja delavko_ca zavoljo profita in lažnega »napredka«, pa vidimo kot ključno za snovanje pravičnejšega sveta.

24. 11. ob 18.00: Diskusija o delu
Diskusijo bo moderirala novinarka, pravnica in urednica Kristina Božič, pridružile_i pa se ji bodo:
- Mojca Senegačnik (Sindikat Zasuk)
- Tina Podbevšek (Center za družbeno raziskovanje – Cedra)
- dr. Tanja Petrović (Inštitut za kulturne in spominske študije, ZRC SAZU)

2. 12. ob 18.00: Diskusija o skupnostih
Diskusijo bo moderirala novinarka, pravnica in urednica Kristina Božič, pridružile_i pa se ji bodo:
- Predstavnica_k Placa (Participativna Ljubljanska Avtonomna Cona)
- dr. Ksenija Vidmar Horvat (FF, Družbena pogodba v 21. stoletju)
- Maša Hawlina (Zadrugator)

6. 12. ob 18.00: ogled razstave in evalvacija projekta z Vesno Bukovec, Ano Čigon in Tio Čiček

Več o razstavi: https://www.galerijaskuc.si/si/exhibition/work-in-progress-reflections-on-communities-beyond-capitalism/

 


5th Balkan Can Kino Film Symposium

22 - 24. 11. 2022
Zoetrop, Kimolou 17, 11362, Atene, Grčija

Balkan Can Kino Spregledani razgledi 5

DECOLONISE : SCREENS IN LOOP, sekcija SWEET TOURISM
All you need is Greece Alex Morelli | Greece, USA | 2021 | 03’45”
There is light Diohannah Lucero | Philippines | 2022 | 11’ 18
The journey Max Belmessieri | Spain | 2022 | 24’ 00”
Etymology Saïd Afifi | Morocco |2022’ | 15’
Phoney Sights Ana Cigon | Slovenia | 2019 | 19’ 10”
Dream Zone Achraf Maadadi | Morocco | 2022 | 01’ 30”

Simpozij 5th Balkan Can Kino Film Symposium se letos osredotoča na temo DEKOLONIZACIJA, sestavlja pa ga 35 projekcij, 41 video instalacij, delavnic in pogovorov.

Kaj je danes kolonizacija? Ali smo kolonizirani? Kako se dekolonizirati? Zakaj je dekolonizacija pomembna tema v sodobnih družbenih gibanjih? Kaj je privilegij? Kako turizem vpliva na lokalne skupnosti? Kaj pomeni živeti kot manjšina? Kako dekonstruirati spol? Ali mesta, v katerih živimo, pripadajo nam?

Od 19. do 26. novembra bo potekal simpozij 2022 #BCKFS s projekcijami kratkih in celovečernih filmov, video instalacijami, pogovori in delavnicami predstavlja nove in inovativne avdiovizualne pripovedi, ki odpirajo vprašanja o naši lastni identiteti in položaju do dekolonizacije. #5BCKFS poteka na različnih lokacijah, v prostorih in galerijah v Atenah.

Eksperimentalni film Spregledani razgledi / Phoney Sights se bo prikazoval v okviru tridnevne projekcije DECOLONISE : SCREENS IN LOOP, sekcija SWEET TOURISM | SCREEN 3

Več o dogodku: https://5bckfs.balkan-can-kino.com/screensinloop/ 

 


XVIII Festival Transterritorial de Cine Underground

20. 11. 2022 ob 17.00
Fundación Comunidad Contemporánea, Moreno 882, Quilmes, Buernos Aires, Argentina

Underground Spregledani razgledi 9

Festival Transterritorial de Cine Underground je od svojega drugega leta delovanja in zaradi svoje odprte in dinamične organizacije postao transteritorialno orodje (s pisarnami v Santiagu, Quitu, Montevideu, Bogoti, Asuncionu, Qosqu, Córdobi, Quilmesu, Resistencii in Rosariu) za prepoznavnost redkeje prikazovanih avdiovizualnih del, ki ne najdejo ustreznega prostora za predvajanje. Prav tako poskuša ustvariti mrežo, ki združuje številne in raznolike produkcijske skupine z netradicionalnimi kulturnimi prostori in obravnava različne avdiovizualne probleme ter prevprašuje njihovo produkcijsko in diseminacijsko okolje.

Festival je poskus konsolidacije nečesa, kar napol obstaja: ustvarjanje umetnikov in produkcijskih skupin, razstavnih prostorov, skupin, posvečenih razširjanju in ustvarjanju ciklov, neodvisnih digitalnih medijev, s konkretno osnovo v urbanih družbeno-kulturnih gibanjih.

Moj film Phoney Sights / Spregledani razgledi bo prikazan v programu kratkih filmov 20. novembra 2022.

Več o festivalu: https://cineunder.wordpress.com/preguntas-frecuentes/sobre-el-festival/
Več o programu kratkih filmov: https://cineunder.wordpress.com/cortos-2022/

 


Delo v nastajanju Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma: Vesna Bukovec, Tia Čiček, Ana Čigon, Andrea Knezović

10. 11. - 8. 12. 2022
galerija Škuc, Ljubljana

Delo_v_nastajanju

Razstava: risbe, video in instalacija
Vesna Bukovec, Tia Čiček, Ana Čigon, Andrea Knezović
10. 11. 2022 - 8. 12. 2022

Obrazstavni dogodki
9. 11. med 18.00 in 6.00: Nocturnalities: Bargaining Beyond Rest | Celonočne umetniškoraziskovalne aktivnosti – od mraka do zore
24. 11. ob 18.00: Diskusija o delu
2. 12. ob 18.00: Diskusija o skupnostih
6. 12. ob 18.00: ogled razstave in evalvacija projekta z Vesno Bukovec, Ano Čigon in Tio Čiček

Razstava Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma opozarja na dejstvo, da je trenutne oblike dela in delovanja potrebno premisliti ter določene vedenjske in represivne vzorce prepoznati, se jih odučiti in se jim zoperstaviti. Načine okrevanja in opolnomočenja vidimo v deljenju znanja, ustvarjanju skupnosti in vzpostavljanju novih življenjskih ter delovnih razmer. Preoblikovanje obstoječe hierarhije vrednot, ki zapostavlja delavko_ca zavoljo profita in lažnega »napredka«, pa vidimo kot ključno za snovanje pravičnejšega sveta.

Več o razstavi: https://www.galerijaskuc.si/si/exhibition/work-in-progress-reflections-on-communities-beyond-capitalism/

 


Animiranje za celovečerni film Mihe Vipotnika: Pošvedrani klavir predstavljen v tekmovalnem programu Festivala slovenskega filma

26. 10. 2022 ob 22.00
Glavna dvorana, Avditorij Portorož

Posvedrani klavir

Dokumentarno-animirano-igrani film režiserja Miha Vipotnika Pošvedrani klavir je bil predstavljen v tekmovalnemprogramu Festivala slovenskega filma. Za film sem animirala nekaj imenitnih risb Cirila Horjaka. Film je prejel vesno za najboljšo izvirno glasb, kijo je prejel Gregor Strniš in pa Nagrada Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu.

Več o dogodku: https://fsf.si/2022/class/posvedrani-klavir/

 


Jesenska filmskašola 2022 in festival Mesto žensk: Opozicijski (v)pogledi – program slovenskih kratkih filmov

12. 10. 2022 ob 21.00
Slovenska kinoteka, Ljubljana

jesenska2022 Rebellious20

Sodobno slovensko produkcijo kratkih filmov odlikuje tematska, slogovna in formalna raznolikost. Kratki film ni le poseben format, temveč tudi priložnost za vzpostavljanje in ostrenje perspektiv, pogledov, zgodb in likov, pa tudi ustvarjalk in ustvarjalcev, ki (še) niso v ospredju oz. mainstreamu. Program kratkih filmov po izboru organizacijske ekipe Jesenske filmske šole vključuje le delček sodobne slovenske produkcije. Osredotočen je na kritične poglede in opozicijske drže s poudarkom na tematiki spola. Tako v prvi plan postavlja dela slovenskih režiserk ter zgodbe o upornih ženskah in nebinarnih osebah, ki so v zadnjih letih obogatile domače filmske podobe – tako za kamero kot na velikem platnu.

Dogodek je tudi del Jesenske filmske šole.

Celoten program: https://2022.cityofwomen.org/sl/content/opozicijski-vpogledi-program-slovenskih-kratkih-filmov
https://kinoteka.si/projekcija/opozicijski-vpogledi-program-slovenskih-kratkih-filmov/

 


Video Art Miden, group exhibition Safe Mode: Amplified Realities

8. 10. - 5. 11. 2022
The Project Gallery, 3 Normanou Str, Atene, Grčija
11. 10. - 5. 11. 2022
MISC Athens, 20 Tousa Botsari Str, Atene, Grčija
11. 10. - 5. 11. 2022
BHD Hub, 2-4 Zan Moreas, Atene, Grčija

Miden Spregledani razgledi 6

Razstava Safe Mode: Amplified Realities, ki jo kurirata Foteini Vergidou skupaj s platformo TILT, se je odvija na treh različnih razstaviščih v središču Aten: The Project Gallery, MISC Athens in na novo ustanovljenem BHD Hubu.

Artists and artistic groups from Greece and abroad examine the particular conditions of contemporary life, through a variety of media, installations, video projections, photography, painting, sculptural and sound works.

TILT Platform adopts the term ‘safe mode’ as it is used in technology, to describe the process proposed as the only possible solution when our computers and smart devices are unable to function normally after a major crisis. During this mode of operation, it provides its minimal capabilities and maintains its contact with the user, in order for them to save valuable files and repair – where possible – the damage.

‘Safe mode’ by definition emphasizes the need for security over freedom. The artists explore the redefinition of public and private sphere, the augmentation of technological superiority and the rapid changes that are taking place in working ethics and conditions. The new politics of everyday life intensifies the anxiety and insecurity of citizens, who constantly cede their rights to the state, so that the latter can restore normality after a crisis. However, the legitimization of violence in the name of security allows more intrusive surveillance measures to be established against them.

More about the event: https://www.festivalmiden.gr/en/video-art-miden-at-the-exhibition-safe-mode-amplified-realities-athens/
https://tiltplatform.com/exhibitions/safe-mode-amplified-realities/

 


Mavrični junij v Mariboru 2022. LGBTQIA+ filmski večer

18. 6. 2022 ob 20.00
Intimni Kino, GT22, Maribor

GT22 Rebellious1

V soboto, 18. junija, vas vabimo v Intimni kino v prostorih GT22, kjer organiziramo LGBTQIA+ filmski večer. Ogledale_i si bomo dva kratka filma slovenskih ustvarjalk, ki vsak na svoj način naslavljata teme in problematike, ki so v družbi vedno znova aktualne. Pri tem v prvi plan postavljata izkušnje, ki so v mainstreamu žal še zmeraj zapostavljene.

Animiranemu filmu Uporni duh avtorice Ane Čigon, ob katerem se bomo dotaknile_i nebinarnosti in sistemskih ovir, s katerimi se trans osebe pogosto soočajo, bo sledil igrani film Beg mariborskih dijakinj Eve Tergušek, Eve Reponj, Špele Kežmah in Vanese Sagadin. Ta raziskuje konflikt med notranjim življenjem, željami in ljubeznijo LGBTQIA+ oseb ter odzivom okolice.

Več o dogodku: https://gt22.si/lgbtqia-filmski-vecer/

 


Po resničnih dogodkih. Festival Račka 2022: Prostori in artikulacije seksualnosti. Pregledna razstava in serija performansov

14. 1. - 17. 4. 2022
Galerija sodobne umetnosti, Celje

po resnicnih dogodkih rebellious-7

Umetnice_ki na skupinski razstavi in dogodkih:
Asiana Jurca Avci, Jaka Babnik, Boris Beja, Goran Bertok, Saša Bezjak, Sara Bezovšek, Rajko Bizjak, Vesna Bukovec, Andrej Brumen Čop, Lea Culetto, Vuk Ćosić, Ana Čigon, Andreja Džakušič, Eclipse (Tina Kolenik in Samira Kentrić), Mina Fina, Olja Grubić, Dejan Habicht, Betina Habjanič, Leonora Jakovljević, Žiga Kariž, Iztok Klančar, Andrea Knezović, Tatiana Kocmur, Tanja Lažetić, LEALUDVIK, Aprilija Lužar, Slađana Mitrović, Keiko Miyazaki, Peter Mlakar, Iza Pavlina, Tadej Pogačar, Arjan Pregl, Franc Purg, Sara Rman, Miha Satler, Zvonka T. Simčič, Nataša Skušek, Tomo Stanič, Ana Straže, Iva Tratnik, Manja Vadla, Tadej Vaukman, Noemi Veberič Levovnik, Valerie Wolf Gang, Saša Bezjak, Olja Grubić, IvAnKe, Iztok Klančar, Tatiana Kocmur

Kustosinji: Irena Čerčnik, Maja Hodošček
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Celje

Prostori in artikulacije seksualnosti, pregledna razstava in serija performansov

Večletni projekt Festival Račka, ki se usmerja na razmerje med seksualnostjo in umetnostjo, zaključujemo s pregledno razstavo izbora umetniških del, ki so nastala v slovenskem prostoru od devetdesetih let prejšnjega stoletja do danes, ter s serijo performansov, pripravljenih posebej za to edicijo festivala. Razstava Po resničnih dogodkih: prostori in artikulacije seksualnosti predstavlja različne vsebine in prostore seksualnega, ki so se izoblikovali v sodobnem slovenskem ustvarjalnem polju, ter različne načine umetniških pristopov. Razdeljena je v tri vsebinske sklope, in sicer telo, osvoboditev in intima, in je z mediji od slike, objekta, risbe, fotografije, videa in instalacije do performansa postavljena v Galeriji sodobne umetnosti, Likovnem salonu in Galeriji Račka.

Več o dogodku: https://csu.si/razstava/po-resnicnih-dogodkih-festival-racka-2022-prostori-in-artikulacije-seksualnosti-pregledna-razstava-in-serija-performansov/

 


34 Filmfest Dresden - International Short Film Festival

7. 4. 2022 ob 23.3
Thalia Cinema, Dresden-Neustadt, Nemčija

Filmfest Dresden

Animacija Uporni duh bo predstavljena na 34 Filmfest Dresden - International Short Film Festival v okviru mačjega programa Cinema Digestive 1: THE FUTURE IS CAT.

Več o dogodku: https://www.filmfest-dresden.de/en/programme/flyer-catalogue

 Ana Čigon